1977 yılında RESİM-İŞ öğretmeni olarak başladığı meslek yaşamına, öğretmenliğin yanı sıra akademik hayata kendini hazırlayarak devam etti. 1980 yılında Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı’ndan lisans diploması aldı.Aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Programları ve Öğretim Bölümü’nde Güzel Sanatlar Eğitimi alanında yüksek lisans ve doktora Programlarını tamamladı.

Birçok makale yazan ve kongrede çeşitli bildiriler yayınladı, çeşitli projelerde de danışman ve yürütücü olarak görev aldı.

Bu projelerden bazıları ‘’Çocuk Dostu Ankara!”, ‘’Çocuk Müze Eğitimi ve Dostluk Treni” , “Arkeoloji Müzelerinde Müzik Eğitimi”, ‘’Eğitim Fakültelerindeki Sınıf Öğretmenliği Programlarında Yer Alan Görsel Sanatlar Öğretimi Dersinin Postmodern Sanat Eğitimi Anlayışı Çerçevesinde Değerlendirilmesi” ve “Müze Profesyonelleri” projeleridir.

1989 yılında Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi alanına Araştırma Görevlisi olarak kabul edilen Ayşe ÇAKIR İLHAN fakültede Anabilim dalı Başkanı, Bölüm Başkanı, Dekan Yardımcısı, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitü Müdürü, Geliştirme Vakfı Okulları Bilim Kurulu Başkanlığı, YÖK danışma Kurulu Üyeliği yaptı.

Aynı zamanda ‘Sanat Eğitimcileri Demeği ’nde Başkan olarak da çalışan İlhan, 2012-2015 yılları arasında Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesinin Dekanlığını yaptı. Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığını ve Ankara Üniversitesi Müze Eğitimi Anabilim Dalı Başkanlığı görevlerini de sürdürmektedir.

Çalışma Alanları;

• Sanat Eğitimi